Çocuk Ortodonti Tedavisi
Bazı çocukların diş yapısı doğuştan veya sonradan çeşitli sebeplerle yanlış bir şekilde gelişebilir. Bu durumda, çocuğun diş yapısının doğru şekillenmesi için önleyici ve koruyucu ortodontik tedaviler uygulanması gerekebilir.
Muayene sırasında ağız ve çene yapısına ilişkin yapısal veya iskeletsel sorunlar tespit edilirse erken yaşta tedavi planlaması yapılabilir. Önleyici ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulup duyulmadığı hakkında ebeveynlere bilgi verilir. İhtiyaç durumuna göre ve tedavi planı çerçevesinde şeffaf plak ve diğer ortodonti tedavileri uygulanabilir.
Çocuk Ortodonti Tedavisi Hakkında Merak Edilenler
Önleyici Ortodontik Tedavi Nedir?
Önleyici ortodontik tedavi, çocukların dişlerinin ve çene yapısının doğru şekilde gelişmesine yardımcı olur. Bu tedaviler genellikle karma dişlenme dönemi olarak adlandırdığımız hem süt dişleri hem de kalıcı dişlerin ağızda olduğu dönemde uygulanır. Önleyici ortodontik tedavilerde takılıp çıkarılabilen özel damaklıklar kullanılır. Bu damaklıklar, çocukların dişlerinin doğru pozisyonlarda kalmasına yardımcı olur ve çene yapısının düzgün gelişmesini sağlar. Üst veya alt çenenin genişletilmesi gerektiğinde, bu damaklıklar ve diğer ortodontik aparatlar kullanılarak çene kavsi genişletilebilir. Bu, düzgün bir diş dizilimini sağlar.
Çapraz kapanan dişler gibi problemler, önleyici ortodontik tedavilerle düzeltilebilir. Çapraz kapanma, dişlerin yanlış hizalanması sonucu alt ve üst dişlerin birbirine doğru kapanmaması durumudur. Bu durum, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını etkileyebilir. Erken müdahale ile bu sorun giderilerek, çocuğun ağız fonksiyonlarının normal şekilde gelişmesi sağlanır.
Parmak emme veya yanlış yutkunma gibi kötü alışkanlıklar da önleyici ortodonti ile düzeltilebilir. Bu alışkanlıklar, çocukların diş ve çene yapısını olumsuz etkileyebilir ve kalıcı dişlerin yanlış pozisyonlarda çıkmasına neden olabilir. Ortodontik aparatlar ve davranış yönetimi teknikleri kullanılarak bu alışkanlıklar düzeltilir ve çocukların ağız sağlığı korunur.
KidsDent kliniği olarak, çocukların diş yapısını doğru şekillendirmek için erken dönem ortodontik tedavileri sunuyoruz. Bu tedaviler, çocukların ileri dönemlerde daha ciddi ortodontik sorunlar yaşamalarını önleyebilir.
Çocuk Ortodonti Tedavisi Nedir?
Çocuk ortodonti tedavisi, diş ve çene problemlerinin erken yaşlarda teşhis edilip tedavi edilmesini amaçlar ve ileride oluşabilecek ciddi ortodontik sorunların önüne geçmeyi hedefler. Çocuk diş doktorunuz, çocuğunuzun diş ve çene gelişimini düzenli kontrollerde değerlendirecek ve gerekmesi durumunda çocuk ortodonti tedavisi önerilerinde bulunacaktır.
Unutmayın, erken teşhis ve müdahale, çocuğunuzun ömür boyu sağlıklı ve güzel bir gülüşe sahip olmasında kritik rol oynar. Düzenli ağız ve diş muayenesi ve gerektiğinde ortodontik değerlendirmeler, çocuğunuzun diş sağlığı için en iyi yatırımdır.
Çocuk Ortodonti Tedavisinde Hangi Uygulamalar Yapılmaktadır?
Çocuk ortodonti tedavisi kapsamında metal diş teli, şeffaf plak, hareketli apareyler kullanılabilmektedir.
Çocuk Ortodonti Tedavisi Kaç Yaşında Başlamalı?
Çocukların 7 yaşını geçmeden ilk ortodontik kontrollerini yaptırmaları önerilmektedir. Bu sayede, çocuk diş doktoru potansiyel problemleri erkenden tespit etme olanağına sahip olur. Erken ortodontik değerlendirmenin faydaları:
-
Çene ve diş gelişimindeki anormalliklerin erken tespiti,
-
Bazı ortodontik problemlerin daha kolay tedavi edilmesi,
-
İleri yaşlarda daha karmaşık ve maliyetli tedavilerin önlenmesi.
Ayrıca erken müdahale ile çapraz kapanış sorunları tedavi edilebilir ve parmak emme gibi zararlı alışkanlıkların düzeltilmesi sağlanabilir.
Ortodontik tedavide ilk değerlendirme 7 yaş civarında yapılır. Halk arasında diş teli olarak bilinen sabit tedaviye genellikle tüm daimi dişler çıktıktan sonra başlanabilir. Öte yandan alt çene ileriliği veya üst çene geriliği olan vakalarda ise erken müdahale yapılmasında fayda bulunmaktadır. Çoğu durumda, aktif ortodontik tedavi 9-14 yaş arasında başlar. Bu dönem, çocuğun hala büyüme çağında olduğu ve diş yapısının daha kolay şekillendirilebildiği bir dönemdir.
Unutmayın ki her çocuğun gelişimi farklıdır. Bazı çocuklar daha erken ortodontik tedaviye ihtiyaç duyabilirken, bazıları için biraz daha beklemek uygun olabilir. Sonuç olarak, çocuğunuzun ortodontik ihtiyaçlarını belirlemek için en iyi zaman, onun bireysel gelişimine bağlıdır. Ancak, genel bir kural olarak, 7 yaşında bir genel bir değerlendirme yaptırmak ve en geç 12 yaşına kadar gerekli tedavilere başlamak önerilir. Erken teşhis ve müdahale, daha etkili ve kısa süreli tedaviler sağlayabilir.
Çocuk Çene Genişletme Aparatı Nedir?
Genetik faktörler, parmak emme, uzun süreli emzik veya biberon kullanımı neticesinde çocuklarda çene darlığı oluşabilmektedir. Genelde üst çenede gözlenen çene darlığı bazen de her iki çenede de oluşabilir. Çocuğunuzda çene darlığı olup olmadığını anlamak için dişlerde düzgün sıralanma olup olmadığına ve çene yapısının üstten bakıldığında U şeklinde mi yoksa V şeklinde mi olduğuana bakabilirsiniz. Dişlerin birbiri üstüne çapraşık şekilde sıralanması veya üstten bakıldığında çene yapısı V şeklinde ise çene darlığı olduğu düşünülebilir. Diş hekiminiz çene darlığı teşhisini koyduğunda söz konusu soruna yol açan faktörleri değerlendirerek çene genişletme aparatı kullanımını önerebilir.
Çene genişletme tedavisi 7 yaşından itibaren uygulanabilir. Bu kapsamda sabit ya da takıp çıkarılabilen (hareketli) ve her bir hasta için özel olarak üretilen çene genişletme aparatı kullanılmaktadır. Düzenli olarak kullanılması durumunda çene genişletme aparatı üst ve alt çene simetrisinin düzeltilmesini sağlar, diş çapraşıklığı olan vakalarda dişler arasındaki baskıyı zaman içerisinde azaltarak diş ağrısı sorunlarını çözer ve dişler arasındaki mesafenin artmasını sağlayarak diş sıkışıklığı ve çene darlığı sorunlarını zaman içerisinde çözülmesini sağlar.
Şeffaf Plak Nedir?
Şeffaf plak tedavisi, modern ortodontik tedavi yöntemlerinden birisidir ve dişlerin düzgün hizalanmasına ve bozuklukların düzeltilmesine yardımcı olur. Bu yöntemde, dişlere özel olarak hazırlanmış şeffaf plaklar takılır ve düzenli aralıklarla değiştirilir. Her plak, dişlerin belirli bir pozisyona doğru hareket etmesini sağlar ve bir sonraki plak, dişleri daha da düzgün hale getirmek için tasarlanmıştır.
Şeffaf Plakların Avantajı Nedir?
-
Şeffaf diş plakları görünmezdirler. Bu nedenle tedavi süresi boyunca gülümsemenizi özgürce sergileyebilirsiniz.
-
Şeffaf plaklar çıkarılabilirdirler. Dolayısıyla yemek yediğinizde, dişlerinizi fırçaladığınızda ve diş ipi kullandığınızda rahatça çıkarabilirsiniz.
Ortodontik Sorunlar Neden Oluşur?
Ortodontik problemlerin oluşumunda çok sayıda faktör rol oynayabilir:
-
Kalıtımsal faktörler: Ebeveynlerde ortodontik problem varsa, çocuklarda da bu problemlerin görülme olasılığı daha yüksektir.
-
Kötü alışkanlıklar: Parmak emme ve uzun süreli emzik kullanımı gibi alışkanlıklar çene ve dişlerin gelişimini olumsuz etkileyerek ortodontik problemlere yol açabilir.
-
Diş kayıpları: Çürük veya travma gibi nedenlerle erken yaşta süt dişlerinin çekilmesi veya yanlış dişlerin çekilmesi, dişlerin dizilimini bozarak ortodontik problemlere yol açabilir.