top of page

Çocuklarda Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?

Şeffaf plak tedavisi, dişlerin ideal konuma gelmesini sağlayan ve dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesini amaçlayan bir ortodontik yöntemdir. Diş telleriyle kıyaslandığında şeffaf plak tedavisi, kullanım kolaylığı sağlaması ve estetik açıdan sunduğu avantajlarla öne çıkmaktadır. Ayrıca tedavi süresinin kısalığı ve plakların gün içinde çıkarılabilmesi, şeffaf plakları kullanım rahatlığı açısından özellikle çocuk hastalarımız açısından daha cazip hale getirmektedir. 

Telsiz ortodontik tedavi olarak da bilinen şeffaf plakları çocuğunuzun ortodontik tedavisinde neden tercih etmeniz gerektiğine ve şeffaf plaklar hakkında sıkça sorulan sorulara beraber bakalım.

Çocuklarda şeffaf plak tedavisi görseli

Şeffaf Plak Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

Şeffaf Plak Nedir? 

Telsiz ortodontik tedavi olarak da adlandırılan şeffaf plak tedavisi dişlerin üzerine takılıp çıkarılabilen ve dişlerin yavaş yavaş hareket etmesini sağlayarak çapraşıklıkların düzeltilmesini sağlayan bir yöntemdir. Hastamız, kişiye özel olarak hazırlanan her bir şeffaf plağı ortalama 15 gün boyunca kullanır ve bu süre sonunda bir sonraki plağı kullanmaya başlar. 

Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Ortodonti tedavileri hakkında bilgi sahibi olmaya çalışan hastalarımızın aklına gelen sorulardan birisi de "Şeffaf plak tedavisi nasıl uygulanır?". Adım adım şeffaf plak tedavisinin nasıl uygulandığına bakalım: 

 

  • Öncelikle ağız ve diş muayenesi sırasında hastamızın dişleri detaylı bir şekilde incelenir ve ortodontik tedaviye ihtiyaç olup olmadığı konusunda hastamıza bilgi verilir. 

  • Son teknoloji ağız içi tarayıcı cihaz kullanarak hastanın ağız ve diş yapısı analiz edilir. Bazı durumlarda ölçü maddesi konan kaşıklar kullanarak ölçü de alınabilmektedir.

  • Hastamızın dişlerinin tedavi süresi boyunca nasıl değişeceğini gösteren bir simülasyon bilgisayar ortamında hazırlanır. Böylece tedaviye başlamadan önce hastamız dişlerinin yeni halinin nasıl olacağını görme imkanına sahip olur.  

  • Hekim ve hastanın tedavi planlaması konusunda mutabık kalması sonrasında 3 boyutlu yazıcılar kullanarak dişlerdeki çapraşıklıkları düzeltmek için kişiye özel şeffaf plaklar basılır ve hastaya teslim edilir.  

  • Hastamız, her bir şeffaf plağı ortalama 1-2 hafta kullandıktan sonra bir sonraki plağı kullanmaya başlar. 

  • Hekimin belirlediği aralıklarla kontrol muayeneleri yapılır ve tedavinin genel durumu değerlendirilir. 

Şeffaf Plakların Avantajları Nedir? 

  • Şeffaf plaklar görünmezdirler. Bu nedenle tedavi süresi boyunca gülümsemenizi özgürce sergileyebilirsiniz. 

  • Şeffaf plaklar çıkarılabilirdirler. Dolayısıyla yemek yediğinizde, dişlerinizi fırçaladığınızda ve diş ipi kullandığınızda rahatça çıkarabilirsiniz.

  • Diş tellerinin daha sık aralıklarla ayarlanması gerekirken söz konusu kontrol muayene sıklığı şeffaf plaklarda daha azdır. 

  • Hastamızın şeffaf plak tedavisi neticesinde nasıl bir sonuç elde edilebileceğini tedaviye başlamadan önce görmesi plak kullanımı konusunda ilave bir motivasyon sağlamakta, bu da tedavinin başarısını artırmaktadır. 

Şeffaf Plak En Az Kaç Saat Takılmalı?

Şeffaf plak tedavisinde başarının en önemli bileşeni hastamızın şeffaf plakları günde en az 20 saat kullanmasıdır.  Bu yüzden hastalarımızın plakları yeterli süre kullandıklarından emin olmalarını sağlamak için TrayMinder gibi uygulamaları kullanmalarını tavsiye ediyoruz.

Şeffaf Diş Plağı Dişleri Düzeltir Mi?

Şeffaf plakların önerilen süre boyunca kullanılması sayesinde pek çok vakada arzu edilen netice elde edilebilmektedir. Yapılan çalışmalara göre söz konusu başarı oranı %80 - 90 arasındadır.  

 

Şeffaf Plak Kaç Ayda Düzeltir? 

Şeffaf plak tedavisinin ne kadar süreceği, hastalarımızın plakları ne ölçüde kullandığına ve tedaviye uyum sağlama düzeyine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Şeffaf plak tedavi süresi ayrıca hastanın diş ve çene yapısına ve tedaviden beklenen sonuca göre de değişebilmektedir. Bir genelleme yapmak gerekirse ortalama olarak şeffaf plak tedavisi 1 ile 1,5 yıl arasında sürmekte. Komplike vakalarda bu süre biraz daha uzun olabilmektedir.

TrayMinder uygulaması (şeffaf plak tedavisi için hatırlatıcı)

Şeffaf Plak Varken Yemek Yenir Mi?

Şeffaf plakların yemekten önce çıkarılarak saklama kaplarında tutulması, yemekten sonra dişler fırçalanıp gerekli oral hijyen sağlandıktan sonra plakların tekrar takılması önerilmektedir. Şeffaf plakların üretiminde kullanılan mazlemelerin sıcaktan etkilenmemesi için ağızda plak varken sıcak içecek içilmemesi gerekiyor. Su ve şekerli olmayan soğuk içeceklerin içilmesinde ise herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.  

Şeffaf Plak Nasıl Takılır?

 

Şeffaf plakları temiz suyla iyice yıkayıp dişlerinize nazikçe yerleştirin. Çocuk hastalarımıza şeffaf plakları ilk kez takarken bir ayna kullanmalarını ve plakların doğru oturduğundan emin olmalarını öneriyoruz. Dişe takılan plak, dişlerinizle mükemmel uyum sağladığında rahatsızlık hissetmezsiniz. Telsiz diş düzeltme sürecinde, şeffaf plakların doğru şekilde takılması tedavinin etkinliği açısından önemli rol oynar. 

 

Şeffaf Plak Nasıl Çıkarılır?

Şeffaf plakları çıkarırken ellerinizin temiz olduğundan emin olun. Bu, ağız hijyeninizi korumanıza yardımcı olur. Şeffaf plakları çıkarmak için parmak uçlarınızla plakların kenarlarından tutarak nazikçe yukarı doğru çekin. Şeffaf plakları çıkarırken aceleci davranmayın. Plakların zarar görmesini önlemek için yavaşça hareket edin.

 

Çocuk hastalarımızda zaman zaman karşılaştığımız sorunlardan birisi şeffaf plakları çıkarıp peçete ya da kağıda sardıktan sonra plakları unutmaları oluyor. Dişe takılan plakları çıkardıktan sonra, plakları temiz ve kuru bir kutuda saklayın. Bu, şeffaf plakların hijyenik kalmasını sağlar ve telsiz diş düzeltme sürecinde plakların zarar görmesini önler.  

Şeffaf Plak Nasıl Temizlenir?

Şeffaf diş plaklarının temizliği, hastalarımızın genel diş sağlığı ve aynı zamanda plakların uzun ömürlü olması açısından önemlidir. Hastalarımızın, şeffaf plakları her gün düzenli olarak ılık su ve yumuşak bir diş fırçası ile nazikçe fırçalamalarını öneriyoruz. Diş macunu plaklara zarar verebileceği için şeffaf plak temizleyici solüsyonlar kullanılması gerekmektedir. Şeffaf plakları temizledikten sonra, plakları iyice durulayın ve kurulayın. Dişe takılan plakların düzenli temizliği, telsiz diş düzeltme tedavinizin etkinliğini ve hijyenini korumanıza yardımcı olur.

Şeffaf Plak Tedavisi Bitince Ne Olur?

Diğer ortodontik tedavilerde olduğu gibi şeffaf plak tedavisi tamamlandıktan sonra dişlerinizin elde edilen konumunu korumak amacıyla özel bir uygulama yapılır. Tedavi sonucu elde edilen diş dizilimini korumak ve olası geri dönüşleri önlemek için pekiştirme plağının belirli bir süre kullanılması önerilmektedir. Bu uygulama, ortodontik tedavinizin başarısını kalıcı kılmak ve güzel gülüşünüzü uzun yıllar korumanızı sağlamak için kritik bir adımdır.

Şeffaf Plak Fiyatları

Şeffaf plak fiyatları ve tedavinin toplam maliyeti her vaka için farklılık göstermektedir. Şeffaf plak tedavisinden nasıl bir sonuç elde edilmek istendiği, hastamızın tedavisi için kaç adet plak gerekeceği gibi pek çok faktör şeffaf plak fiyatlarını  etkilemektedir. Ayrıca ara girdi maliyetlerine bağlı olarak da şeffaf plak fiyatları değişkenlik gösterebilmektedir. Başka bir deyişle şeffaf plak fiyatları 2024 yılında önceki yıllara göre farklılık gösterebilir. Tedavi süreci ve şeffaf plak fiyatlarının 2024 yılında kaç TL olacağının net bir yanıtı yapılacak muayene ve diş yapısının analizi neticesinde verilebilmektedir.

 

Sorularınız ve randevu için bize ulaşın.  

bottom of page